Деница Димитрова – арфа

ДЕНИЦА ДИМИТРОВА е най-международно признатата българска арфистка-солист от младо поколение.

През 2004-та година получава магистърска степен по арфа от Национална Музикална Академия“Проф. П. Владигеров“- София, като същевременно специализира две години (2003-2005) при световно известната Проф. Елизабет Бинош в Ница, Франция.

Деница Димитрова се посвещава от едва 25-годишна възраст на преподавателска дейност и на работа като оркестрант-солист, като същевременно продължава да развива активна изпълнителска дейност.

В продължение на 5 години, тя е преподавател по арфа в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ и арфист в Софийската Опера и Балет.

Професионалният й път я води през 2010-та година в Ливан, където работи в Ливански Филхармоничен Оркестър и преподава арфа в Ливанската Висша Консерватория по Музика.

Същевременно арфистката обогатява с активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител изключително богатия си репертоар от най-крупните произведения композирани, или аранжирани за инструмента. 

През 2016-та година арфистката се явява на повторен конкурс за предишното си работно място в Софийската Опера и Балет, който отново печели и същевременно създава свой частен клас по арфа, който активно развива и до днес. Измежду най-малките и успешни нейни ученички е собствената й дъщеря Емма Кацари на 6 години.

Деница Димитрова е лауреат на множество национални и международни конкурси като солист- арфист. Измежду дългия списък с призове се открояват 1-ва награда на Международния конкурс „UFAM”- Париж (2005), 2-ра награда на Конкурса“Revelation Muses 2005”, организиран от Операта в Ница, 2-ра награда на Международния конкурс“Музиканти на следващото хилядолетие“-Скопие (2004), лауреатство на Първия Международен Конкурс“Вера Дулова“-Москва (2000) и мн.др.

През 2002 година, Деница Димитрова е една от 30-те млади арфисти от цял свят, избрани чрез предварителен конкурс за участие в цикъла концерти“Фокус върху младежта“ на 8-мия Световен Арфов Конгрес в Женева.

Била е многократно гост-солист на международните фестивали „Дни на музиката в Балчик“, „Дни на камерната музика“в Габрово и др.

Свирила е двукратно като солист под акомпанимента на Ливанската Филхармония.

Делила е една сцена със световни звезди от ранга на Соня Йончева, Пласидо Доминго, Хосе Карерас и др. Участвала е в редица концерти със Солунски Държавен Симфоничен Оркестър в Гърция и Германия след успешно издържан конкурс за арфист в техния състав през 2009 година. Била е гост арфист на Кипърския Симфоничен Оркестър.

Деница Димитрова е преподавател на първата и третата Международна Лятна Академия по арфа в България, като нейните часове са запълнени от повече от максималния брой студенти- от всички възрасти и нива, от България, Гърция, Хонг Конг, Румъния, Франция, Белгия и др.

Световната арфова звезда Яна Бошкова нарича Деница “най-добрия арфов посланик на страната си“. Преподавателката й проф. Елизабет Фонтан- Бинош я обрисува като “истинско музикално вдъхновение“,“една от най-добрите арфистки, които познавам“.

Световно утвърденият проф. Ион-Иван Ронча казва, че Деница е„една от най-добрите арфистки от своето поколение“. Известният български диригент Григор Паликаров определя арфистката като “арфист, способен да се справи с всяко музикално предизвикателство“.

Деница Димитрова преподава арфа в Music Art Center на малки и големи, начинаещи и напреднали.

Music Art Center

e-mailmusicartcenter.info@gmail.com
e-mail: musicart_center@abv.bg,

тел.: 089-732-2146