Светлана Анчева – обой, блок флейта

Светлана Анчева е родена в град Русе.

Завършва СМУ „Веселин Стоянов” – Русе и НМА „Панчо Владигеров” – София и Теоретичен Факултет със специалност Хорово дирижиране.

Солист е на Русенска филхармония, СО на НМА, Младежки Фестивален Оркестър -Русе, Шуменска филхармония, ОФД – Бургас, Пловдив, Русе, Камерен Оркестър Орфей.

Солист е на международните фестивали „Мартенски Музикални дни“ – Русе, „Музика Нова“ – София, Седмица на Камерната музика „Константин Илиев“ – Добрич, „ Кореади“- Поату-Шарент, Франция и „Харковски ансамбли“- Харков, Украйна.

Осъществява българските премиери на „Тарагот“ – симфония концертанте за обой, кларинет и струнен оркестър от Анатол Виеру, „Три пиеси“ за соло обой от Йонг-Те Ха и „Часовникът на цветята“ от Жан Франсе, както и световните премиери на Соната за обой и пиано от акад. В. Казанджиев и „Музика за Слав” от К.Илиев.

Изнася концерти с много пианисти и създадения от нея ансамбъл за камерна музика „Формантик”, както и с органистките П. Огнянова и М.Славова. Член е на ансамбъл Музика Нова.

В продължение на 20 години е Обоист – Солист на Държавна Опера Русе , от 2018 –Обоист- Солист на Софийска опера и балет, а през периода 2012 – 2014 е Обоист – Солист в оркестъра на Академия Киджана в Сиена.

Участва в майсторски класове на проф. Давид Валтер и Питър Вийл.
Парижкото издателство Billaudot, издава нейна транскрипция за обой и пиано на Баховия хорал „Nun komm der’Heiden Heiland“ в колекцията на Давид Валтер.

Възстановява от ръкопис и редактира много произведения, най-значителните от които „Тутраканска Епопея” от Д.Христов, Операта „Родолф” от А. Давид, произведения от П. Клайншмид, а през 2017 оркестрира музиката за спектакъла „ Виенски Меланж” на Верелд Театър в Холандия.

През 2004 основава ансамбъл за камерна музика „Формантик“, автор е на множество транскрипции за този състав, сред които „Пролетни приумици” на Л.Пипков.

Изнася концерти с оркестрите на Държавна Опера Русе и Софийска Опера и Балет и с други частни формации в повечето страни в Европа, Америка и Япония, а в периода 2007 – 2017 ежегодни камерни концерти с приятели в Дома за възрастни хора „Свещено сърце” в Ниор, Франция.

В Мюзик Арт Център, Светлана преподава уроци по обой и блок флейта на малки и големи почитатели на музиката и тези прекрасни инструменти.